Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 13:44

Έξοδο στις αγορές σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών μετά από το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης

Έξοδο στις αγορές σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών μετά από το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης

Την έξοδο της χώρας απο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ( τον Αύγουστο του 2018) παράλληλα με την σταθερή αποκατάσταση της προσβασής της στις αγορές και την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης σηματοδοτεί ο προυπολογισμός του 2018 ο οποίος ψηφίσθηκε χθές στη Βουλή.

Ηδη τα πρώτα επιτυχημένα τέστ εξόδου της χώρας στις αγορές, με την έκδοση ομολόγων το περασμένο καλοκαίρι και το swap καθώς και οι προβλέψεις για την πορεία των βασικών μεγεθών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το 2018 δημιουργούν το πλαίσιο για την επίτευξη του στόχου αυτού. Προάγγελο θετικών εξελίξεων αποτελεί, άλλωστε, η σημαντική αποκλιμάκωση που σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικου δημοσίου, οι οποίες σε ότι αφορά τους δεκαετείς τίτλους έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από το 4% ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εξόδους στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η επόμενη κίνηση εκδόσεων τίτλων του ελληνικού δημοσίου στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις τίτλων έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία συμβάλλουν και οι προβλέψεις του προυπολογισμου τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα - που για ακόμη ένα έτος το 2017 ξεπέρασε σημαντικά τις αρχικές εκτιμήσεις- όσο και για την πορεία των βασικών μεγεθών ης οικονομίας.

Ειδικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη τον αρχικό στόχο του 1,75% του ΑΕΠ και ανήλθε στο 2,44% του ΑΕΠ, ενσωματώνοντας δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ.

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι το 2018 θα εμφανίσει ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% έναντι 1,6% που εκτιμάται οτι θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017. Ειδικότερα το ΑΕΠ προβλέπεται ότι το 2018 θα διαμορφωθεί στα 184,691 δισ. ευρώ έναντι 178,579 δισ. ευρώ το 2017.

Η απασχόληση αναμένεται να σημειώσει νέα αύξηση με αποτέλεσμα το επόμενο έτος το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί στο 18,4% έναντι 19,9% φέτος.

Τα έσοδα του νέου προυπολογισμου αναμένεται να διαμορφωθούν στα 54,244 δισ. ευρώ έναντι 52,142 δισ. ευρώ φέτος ενώ οι δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 55,188 δισ. ευρώ έναντι 57,265 δισ. ευρώ το 2017.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα προβλέπει δαπάνες 6,750 δισ. ευρώ όσο και το 2017.

Στην εισηγητική έκθεση του προυπολογισμού σημειώνεται ότι: "Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων".

Διαβάστηκε 1513 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων