Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 17:04

Ανάπτυξη 2% και μειωμένη ανεργία το 2018 στην Ελλάδα

Ανάπτυξη 2% για το 2018 μειωμένη ανεργία και υγιές εξωτερικό ισοζύγιο καταγράφουν, μεταξύ των άλλων, τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία δόθηκε το πρωί της Τρίτης στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

H έκθεση του Ταμείου που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπσφελντ αναφέρει πως η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017, ενώ παράλληλα εκτιμά πως θα σημειώσει ανάπτυξη 2% για το τρέχον έτος και πως θα αναπτυχθεί κατά 1,8% το 2019. Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έκανε πριν από έξι μήνες.

Ανεργία

Στην έκθεση καταγράφεται η αναθεώρηση των δεδομένων για την ανεργία, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση από ότι έβλεπε τον περασμένο Οκτώβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2017 η ανεργία μειώθηκε κατά 0,8% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, αφού το επίπεδο της τοποθετείται στο 21,5% και όχι στο 22,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση. Για το τρέχον έτος, το Ταμείο τοποθετεί το επίπεδο της ανεργίας στο 19,8% έναντι της εκτίμησης του 20,7%. Τέλος, για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, την οποία υπολογίζει στο 18%.

Ανάπτυξη

Το Ταμείο αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι το 2017 η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4%, όταν αντιστοίχως τον Οκτώβριο προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 1,8%. Επιπλέον, καταγράφεται απόκλιση 0,6% για το έτος του 2018, αφού το Ταμείο αναθεωρεί την προ εξαμήνου εκτίμησή του για 2,6% και πλέον τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2%. Για το 2019, το Ταμείο προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης έναντι του 2018, καθώς την εντοπίζει στο 1,8%.

Το ΔΝΤ έχει συμπεριλάβει αυτές τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε όλες τις αναλύσεις που έχει κάνει από το 2015 μέχρι και σήμερα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη και υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 2,5% για το 2019. Η συγκεκριμένη απόκλιση είναι σημαντική γιατί καταδεικνύει πως το Ταμείο και η ευρωπαϊκή πλευρά δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα ίδια μεγέθη στις συζητήσεις που διεξάγονται για την απομείωση του χρέους.  

Αποπληθωριστικές Πιέσεις

Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Ειδικότερα, πριν από έξι μήνες το Ταμείο έβλεπε την αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2%, ενώ σήμερα την υπολογίζει στο 1,1%. Και για το έτος 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1%.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Η έκθεση του Ταμείου καταγράφει ένα άνοιγμα στην ψαλίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς υπολογίζει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,8% το 2017, όταν τον Οκτώβριο πρόβλεπε αύξηση 0,2%. Αντιστοίχως, για το 2018 βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0.8%, όταν πριν από έξι μήνες το εκτιμούσε στο 0,1%, ενώ για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,6%.

Κόκκινα Δάνεια

Η έκθεση του Ταμείου επισημαίνει την ανάγκη για  ταχεία απομείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη, που όπως λέει, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου.

Οι Τρεις Κρίσιμες Εκθέσεις του Ταμείου

Από τις τρεις εκθέσεις του Ταμείου που θα δημοσιοποιηθούν κατά την διάρκεια της Εαρινής Συνόδου θα προκύψει το τι αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σχετικά με:

-Το πρωτογενές πλεόνασμα

-Την ανάπτυξη

-Την εξέλιξη των τιμών

-Την πορεία των επενδύσεων

-Τις προοπτικές των τραπεζών

Διαβάστηκε 1643 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων