Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 16:31

Το Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Το Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου, στο Στρασβούργο κυκλοφόρησε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητείται να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η πρωτοβουλία, την οποία υπογράφει σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία (Αννέτα Καββαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Νίνα Κασιμάτη, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κώστας Τζαβάρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Λιάνα Κανέλλη, Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Μαυρωτάς), έχει διακομματικό χαρακτήρα και την υπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, από όλες τις πολιτικές ομάδες.

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή- στις τουρκικές φυλακές, εκτός από την προφανή ανθρωπιστική της διάσταση, έχει και σημαντικές πτυχές που άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Για αυτόν τον λόγο, και θεωρώντας ότι πρόκειται για ζήτημα που οφείλει να πάρει ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση, πήραμε -ως ελληνική αντιπροσωπεία- την πρωτοβουλία να προωθήσουμε ένα κείμενο γραπτής δήλωσης στους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο τη συλλογή όσο το δυνατόν ευρύτερης υποστήριξης από όλο το φάσμα των πολιτικών ομάδων που εκπροσωπούνται εδώ» δήλωσε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

Με το κείμενο αυτό, όπως επισήμανε η κ. Καββαδία, τα μέλη της Συνέλευσης, υπενθυμίζουν στην Τουρκία την υποχρέωσή της να σέβεται και να τηρεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ιδίως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την καλούν «να ολοκληρώσει τάχιστα και χωρίς καθυστέρηση όλες τις δικαστικές διαδικασίες και να προχωρήσει άμεσα στην αποφυλάκιση και την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα, σεβόμενη πλήρως τα δικονομικά τους δικαιώματα».

Επίσης, καλούνται όλα τα κράτη- μέλη του Συμβουλίου να σταθούν αλληλέγγυα με την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. «Πράγματι, το Συμβούλιο της Ευρώπης -στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος, σε αντίθεση με την ΕΕ- είναι ο κατεξοχήν ευρωπαϊκός οργανισμός επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων των ευρωπαϊκών κρατών σε αυτά ακριβώς τα πεδία» τονίζει η Ελληνίδα βουλευτής και καταλήγει:

«Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε για την τάχιστη δυνατή ευόδωση αυτών των προσπαθειών και για την επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Διαβάστηκε 1665 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων