Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 15:17

Eπικεφαλής ESM: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Eπικεφαλής ESM: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να βγει στις αγορές και ότι μπορεί να περιμένει για δύο χρόνια.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Τόνισε ωστόσο πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ' αυτά της Ελλάδας.

Ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, αλλά υπογράμμισε ότι τα τραπεζικά προβλήματα της χώρας είναι διαφορετικά από αυτά που βίωσαν οι ισπανικές τράπεζες όταν η Μαδρίτη ζήτησε τη στήριξη του ESM το 2012.

«Στην ίδια την Ιταλία υπάρχει μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο», καθώς μειώνεται η αξία του ιταλικού χρέους που διακρατούν οι τράπεζες, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλάται στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Πρόσθεσε ότι «μια ή δύο» ελληνικές τράπεζες επλήγησαν μερικώς από τη μετάδοση από την Ιταλία, αλλά είπε τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ήταν επίσης αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Διαβάστηκε 1334 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων