Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 19:49

SOS εκπέμπει η Μεσόγειος για την εισβολή ξενικών ειδών

SOS εκπέμπει η Μεσόγειος για την εισβολή ξενικών ειδών

Η βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλείται σοβαρά από τα ξενικά είδη (αλλόχθονα-μη ιθαγενή) που έχουν εισβάλει κυρίως μέσω της διώρυγας του Σουέζ και συνεχίζουν την εξάπλωσή τους, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που συντονίστηκε από Έλληνα επιστήμονα. Η μελέτη αναφέρει ότι σχεδόν 1.000 ξενικά είδη, μεταξύ των οποίων ψάρια, φύκια και καρκινοειδή (μαλακόστρακα), έχουν πλέον εδραιωθεί στα νερά και στο βυθό της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος φιλοξενεί συνολικά τουλάχιστον 17.000 γνωστά είδη (και πολλά ακόμη που δεν έχουν αναγνωριστεί), από τα οποία σχεδόν το 20% δεν υπάρχουν σε καμία άλλη θάλασσα της Γης. Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η μοναδική βιοποικιλότητα απειλείται από τα ξενικά είδη.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέλιο Κατσανεβάκη του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό θαλασσίων επιστημών «Frontiers in Marine Science» επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις των ξενικών ειδών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, πράγμα που καθορίζει ποιά έχει επηρεαστεί περισσότερο.

Διαβάστηκε 1990 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων