Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 08:02

Ο "κουνάφας" του Στέλιου Παρλιάρου!

Ο "κουνάφας" του Στέλιου Παρλιάρου!

Το kunafa είναι παραδοσιακό αιγυπτιακό γλυκό που αποτελείται από κανταΐφι και γέμιση από κρέμα ή τυρί. Παρόμοιο είναι το κιουνεφέ.

Υλικά

 

450 γρ. φύλλο κανταΐφι (1 πακέτο)

300 γρ. βούτυρο αγελάδας,

λιωμένο φιστίκια Αιγίνης,

τριμμένα για το πασπάλισμα

Κρέμα

700 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά 80 γρ. κορν φλάουρ 100 γρ. ζάχαρη

Σιρόπι

650 γρ. ζάχαρη 480 γρ. νερό 80 γρ. γλυκόζη 30 γρ. ροδόνερο ή πορτοκαλόνερο (ανθόνερο) Μερίδες: 12, Προετοιμασία: 35΄, Ψήσιμο: 1 ώρα, Αναμονή: 1 νύχτα

Με τα χέρια μας μαδάμε πολύ καλά το κανταΐφι ώστε να ξεχωρίσουν οι ίνες του και να αφρατέψει. Βάζουμε το μισό σε ταψί διαμέτρου. 24 εκ., πιέζουμε προς τα κάτω να γίνει μια ομοιόμορφη και συμπαγής βάση και αλείφουμε με το μισό βούτυρο.

Κρέμα Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ προσθέτοντας 200 γρ. (περίπου 1 φλιτζάνι) από το μείγμα του γάλακτος. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάει να βράσει το μείγμα, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου κοχλάσει και δέσει η κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το βουτυρωμένο κανταΐφι. Καλύπτουμε με το άλλο μισό κανταΐφι. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε το κανταΐφι από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι Β άζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει να κοχλάζει). Αποσύρουμε, αφήνουμε να ηρεμήσει για 3 λεπτά και ρίχνουμε το ροδόνερο. Σιροπιάζουμε το γλυκό όταν το βγάλουμε από το φούρνο, με το σιρόπι ζεστό. Μπορούμε να ρίξουμε το σιρόπι σε δυο δόσεις μέχρι να το απορροφήσει όλο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ, ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να σταθεροποιηθεί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε. http://www.steliosparliaros.gr/tou-kosmou/afriki/kounafa/#sthash.16Z8bOqP.dpuf

Διαβάστηκε 4436 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 14:28

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων