Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 19:10

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πιλοτική απόφασή του έκρινε ότι είναι Συνταγματική, η κατάργηση από την 1η Νοεμβρίου 2012 και μετά, της ισόβιας σύνταξης που ελάμβανε η πολύτεκνη μητέρα.

Αναλυτικότερα, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας στάλθηκε προδικαστικό ερώτημα στο ΣτΕ, για να κριθεί η συνταγματικότητα ή μη της σχετικής διάταξης του μνημονικού νόμου 4093/2012, που προβλέπει την διακοπή της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας των 102 ευρώ που είχε χορηγηθεί με το άρθρο 63 του νόμου 1892/1990.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια είχε προσφύγει αγρότισσα πολύτεκνη μητέρα, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία ελάμβανε ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας.

Η πολύτεκνη μητέρα υποστήριζε ότι η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης είναι αντίθετη στο άρθρο 21 του Συντάγματος που προστατεύει την οικογένεια και ειδικά τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος». Η πολύτεκνη μητέρα ζητούσε να υποχρεωθεί ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων να της καταβάλει, νομιμοτόκως, το συνολικό ποσό, στο οποίο ανέρχεται η ισόβια σύνταξη πολυτέκνου για το χρονικό διάστημα από 1.11.2012 και εφεξής, ως αποζημίωση, κατά τις διατάξεις του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, για τη ζημία που υπέστη από την παράνομη διακοπή χορηγήσεως της επίμαχης σύνταξης και επικουρικά -αν αυτό δεν γίνει δεκτό- να της καταβληθεί αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού.

Διαβάστηκε 1301 φορές