Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 15:51

ΟΜΕΔ: Αυτές είναι οι αλλαγές στους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα ταχυφαγεία

ΟΜΕΔ: Αυτές είναι οι αλλαγές στους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα ταχυφαγεία

Εκδόθηκε από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) η υπ' αριθ. 5/2018 Διαιτητική Απόφαση (ΔΑ) για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) με περίοδο ισχύος από 29.03.2017 έως 29.03.2018. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), η Διαιτητική Απόφαση βασίστηκε στο περιεχόμενο της Δ.Α. Επισιτισμού ως πλέον συναφής, αφού η εργοδοτική οργάνωση ΣΕΠΟΑ (Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης) δεν παύει να εκπροσωπεί γνωστές αλυσίδες του κλάδου της εστίασης.

   Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ επισημαίνονται τα εξής: «Καταθέσαμε τη Διαιτητική Απόφαση στο υπουργείο Εργασίας και οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορρυθμισμένου επισιτιστικού τομέα.

   Οι βασικοί μισθοί εκκινούν οι ανώτεροι από τα 940,76 ευρώ, όπως αυτοί των αρχιμαγείρων, έως τα 655,37 ευρώ των βοηθών (ενδεικτικά οι κατώτεροι).
Όσο για την επιχειρηματολογία του ΣΕΠΟΑ, απερρίφθησαν οι ισχυρισμοί τους ότι δεν αποτελούν εργοδοτική οργάνωση, δεδομένου ότι η τριμελής Διαιτησία έκρινε, αλλά και αποδείξαμε με την επιχειρηματολογία μας ότι δεν μπορούν να παραιτηθούν από την ικανότητα σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), όπως δεν μπορούν να παραιτηθούν από κανένα δικαίωμα προσωπικότητας, αφού όχι μόνο έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μίας δευτεροβάθμιας εργοδοτικής οργάνωσης, αλλά συνιστούν ορισμό ως τέτοιας και μόνο από τη συμμετοχή τους στο ΣΕΤΕ, αλλά και τη δημόσια δράση τους, σκοπός της οποίας είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργοδοτών».

Διαβάστηκε 1345 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων