Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 14:54

Γ. Μπαλάφας: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα ενοικίασης καταλυμάτων και παροχής προπληρωμένων καρτών για πρόσφυγες

Γ. Μπαλάφας: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα ενοικίασης καταλυμάτων και παροχής προπληρωμένων καρτών για πρόσφυγες

Στην αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τις προηγούμενες ημέρες και σε θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως το πρόγραμμα ενοικίασης καταλυμάτων «ΕΣΤΙΑ», οι προπληρωμένες κάρτες, η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η συνάντηση για το προσφυγικό στο Παρίσι, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την αύξηση των ροών που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μπαλάφας επισήμανε, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία με ατέλειες, η οποία όμως έχει εξυπηρετήσει την Ελλάδα. Διότι έβαλε φρένο στις μεγάλες ροές που υπήρχαν μέχρι τον Μάρτιο 2016, με αποτέλεσμα να έρχονται πλέον λιγότεροι από 100 άνθρωποι καθημερινά.

«Παρακολουθούμε την αύξηση στις ροές, που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ώστε να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτος, για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η αύξηση των ροών, κατά καιρούς, από την Τουρκία. Μπορεί να έχει να κάνει με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, μπορεί να χρησιμοποιείται από την πλευρά της γείτονος χώρας ως μέσο πίεσης για τη σχέση της με την Ευρώπη. Σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, γιατί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα δικαιωμάτων των προσφύγων-μεταναστών, αλλά και ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής ασφάλειας, ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα».

Σχετικά με την πορεία του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που αφορά την ενοικίαση καταλυμάτων για 22.000 θέσεις φιλοξενίας και την παροχή μετρητών μέσω προπληρωμένων καρτών, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε πως «έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές η μεταφορά και εγκατάσταση των προσφύγων σε διαμερίσματα, όπως και η ενίσχυση με ένα μικρό ποσό, ώστε οι οικογένειες να εξυπηρετούνται από τις τοπικές αγορές για τις ανάγκες τους και να συμβάλλουν έτσι και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Διαβάστηκε 1407 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 14:57

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων