Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 10:58

Η Ελλάδα συμμετέχει στην 31η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

Η Ελλάδα συμμετέχει στην 31η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

Η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε μια από τις πλέον γνωστές διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στον κόσμο, την 31η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν αύριο στο γνωστό εκθεσιακό κέντρο Επιτευγμάτων Εθνικής Οικονομίας (VDNH), όπου θα βρίσκεται και το ελληνικό περίπτερο.

Στόχος της ελληνικής συμμετοχής είναι η ανάδειξη και προώθηση του σύγχρονου, κυρίως, ελληνικού βιβλίου αλλά και να ανοίξει νέες προοπτικές και να δημιουργήσει γέφυρες πολιτιστικών ανταλλαγών, ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016.

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, με την διοργάνωση της ελληνικής πρεσβείας και την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Αύριο Πέμπτη 6/9, στην αίθουσα «Πρώτη Σκηνή», θα γίνει λογοτεχνική συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν η Ζυράννα Ζατέλη, μια από τις πλέον σημαντικές πένες της ελληνικής πεζογραφίας που το έργο της έχει αποσπάσει κορυφαία βραβεία και έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες, η Φατίμα Ελόεβα, μεταφράστρια και πρόεδρος του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης. Τον ρόλο της συντονίστριας θα έχει η δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη.

Την ίδια ημέρα στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Πορτρέτων Σύγχρονων Κλασικών Ελλήνων Συγγραφέων, η οποία περιλαμβάνει τα πορτρέτα 21 κορυφαίων ελλήνων συγγραφέων του 20ου αιώνα, φιλοτεχνημένα από τον εικαστικό Βαγγέλη Ανδρεόπουλο. Συνοδεύονται από χαρακτηριστικά αποσπάσματα του έργου τους (μεταφρασμένα στα ρωσικά) και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ρωσικό κοινό με στόχο τη γνωριμία με σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας: Κωνσταντίνο Καβάφη, Οδυσσέα Ελύτη, Μάνο Ελευθερίου, Νίκο Γκάτσο, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Καζαντζάκη, Γιώργο Χειμωνά, Γεώργιο Σεφέρη, Μ. Καραγάτση, Κική Δημουλά κ.ά, ενώ ειδικά για την εκδήλωση θα φιλοτεχνηθεί και το πορτρέτο της τιμώμενης συγγραφέως Ζυράννας Ζατέλη.

Την Παρασκευή 7/9 στο Ελληνικό Περίπτερο θα γίνει η παρουσίαση του νέου Προγράμματος Υποστήριξης Μετάφρασης, Έκδοσης και Προώθησης Ελληνικών Βιβλίων στη Ρωσική Γλώσσα. Το πρόγραμμα, που έχει διάρκεια πέντε ετών, περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις γύρω από τη μετάφραση, την παραγωγή και τη διανομή του βιβλίου, όπως ενίσχυση της μετάφρασης και της έκδοσης των βιβλίων, επιμόρφωση των μεταφραστών, ανταλλαγή πληροφοριακών βάσεων δεδομένων, διοργάνωση μεταφραστικών συνεδρίων, καθιέρωση βραβείων αμφίδρομης λογοτεχνικής μετάφρασης, μετάκληση συγγραφέων, διοργάνωση λογοτεχνικών φεστιβάλ, κοινή συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ανταλλαγή περιπτέρων μεταξύ εκθέσεων βιβλίου Θεσσαλονίκης και Μόσχας και συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών. ?

Η έναρξη λειτουργίας του προγράμματος ανακοινώνεται στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας στους τομείς της μετάφρασης, της λογοτεχνίας και της εκδοτικής παραγωγής που τελέστηκε σε ειδική εκδήλωση την ημέρα εγκαινίων της περσινής διοργάνωσης από την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, με τον Ρώσο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ κ. Mikhail Seslavinskiy.

Την ίδια ημέρα στην αίθουσα CONFERENCE ROOM 238 θα γίνει παρουσίαση για το ελληνικό βιβλίο στη Ρωσία και θα επακολουθήσει συζήτηση για την μακρόχρονη παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, τις αλληλεπιδράσεις, τις ανταλλαγές τις νέες δυνατότητες και τις προοπτικές. Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Γιαλαμάς, Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, ο Μikhail Bibikov, Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ Μόσχας, η Φατίμα Ελόεβα, ελληνίστρια, Πρόεδρος του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης, Θα κάνουν παρεμβάσεις οι αναπληρώτριες καθηγήτριες του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Λομονόσοφ, Ιρίνα Τρεσορούκοβα και Ξένια Κλίμοβα. Την συζήτηση θα συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία κ. Ανδρέας Φρυγανάς.

Το Σάββατο 8/9, στο Ελληνικό Περίπτερο στον χώρο της έκθεσης η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, η Ελληνίδα συγγραφέας του μαγικού ρεαλισμού, συναντά το ρωσικό κοινό.

Ενόψει της επικείμενης έκδοσης του βιβλίου της "Και με το φως του λύκου επανέρχονται", που μεταφράζεται (από την Φ. Ελόεβα) και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο στη Ρωσία, η Ζυράννα Ζατέλη συναντά το ρωσικό κοινό.

Η συγγραφέας θα υπογράφει την ειδική έκδοση «Ζυράννα Ζατέλη: Ελληνική γραφή, παράδοση και σύγχρονη πραγματικότητα σε κλίμα μαγικού ρεαλισμού» που περιλαμβάνει απόσπασμα από τη μετάφραση του και προσφέρεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού προς του ρώσους αναγνώστες. Αναγνώσεις αποσπασμάτων στα ελληνικά και στα ρωσικά. Στο ελληνικό περίπτερο επίσης θα λειτουργεί καθημερινά Έκθεση Βραβευμένων Ελλήνων Εικονογράφων, την οποία παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ). Η έκθεση περιλαμβάνει τη δουλειά δεκαπέντε (15) Ελλήνων εικονογράφων βραβευμένων με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης και το Βραβείο ΙΒΒΥ, καθώς και το ομότιτλο λεύκωμα που τους συμπεριλαμβάνει μεταξύ 81 συνολικά δημιουργών. Η έκδοση του δίγλωσσου λευκώματος «Εικονογράφοι από την Ελλάδα / Illustrators form Greece » πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2017, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από του Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Την Κυριακή 6/9, θα γίνει παιδική εκδήλωση με θέμα "Μικροί - μεγάλοι αναγνώστες εν δράσει"

Με αφορμή τα παραμύθια «Μόσχος και Νίκη» και «Ο Ιβάν, η Αφροδίτη και η μαγική ματριόσκα» γραμμένα από τα παιδιά, ο Διονύσιος Μαρούλης, επισκέπτης καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας και η Γεωργία Παπαδοπούλου, δασκάλα στο τμήμα ελληνικής γλώσσας για παιδιά προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μια δράση φιλαναγνωσίας στο ελληνικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας. Συμμετέχει η καθηγήτρια μουσικής Ινέσσα Εφραιμίδου.

Διαβάστηκε 1452 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων