Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 09:28

Το Μουσείο της Ακρόπολης μετρά επτά χρόνια λειτουργίας και 9,5 εκατ. επισκέπτες

Το Μουσείο της Ακρόπολης μετρά επτά χρόνια λειτουργίας και 9,5 εκατ. επισκέπτες

Η εξωστρέφεια παραμένει η βασική πολιτική του Μουσείου της Ακρόπολης από τα εγκαίνια του μέχρι σήμερα που συμπλήρωσε επτά χρόνια λειτουργίας. Συνολικά έχει δεχτεί 9,5 εκ. επισκέπτες και έως το φθινόπωρο φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα 10 εκατ. επισκέπτες.

«Υπάρχει σταθερότητα στην επισκεψιμότητα και μπορούμε να διατηρήσουμε τα μεγέθη από τον πρώτο χρόνο» δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, δίνοντας σήμερα στην δημοσιότητα τον ετήσιο απολογισμό του Μουσείου.

«Η σταθερή διατήρηση του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες, η αύξηση των ψηφιακών εφαρμογών στους εκθεσιακούς χώρους και η καθιέρωση ενός πρωτοποριακού προγράμματος περιοδικών εκθέσεων χαρακτήρισαν τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου» είπε ο κ. Παντερμαλής, σύμφωνα με τον οποίο, «το προσωπικό φύλαξης και υποδοχής του Μουσείου, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον απαιτητικό αριθμό των, κατά μέσο όρο, 4.000 επισκεπτών ημερησίως».

Ειδικότερα, την τελευταία χρονιά (από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016) το Μουσείο δέχθηκε συνολικά 1.425.100 επισκέπτες. Από αυτούς, η πλειοψηφία είναι Έλληνες , και ακολουθούν επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Αυστραλία , την Ισπανία, τον Καναδά και την Κίνα.

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην επιτυχημένη περιοδική έκθεση για το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη , που άνοιξε όπως είπε, νέο κεφάλαιο στις δραστηριότητες του Μουσείου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ενός μεγάλου προγράμματος προβολής λιγότερο γνωστών αλλά πολύ σημαντικών έργων από μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με στόχο να εμπλουτίσει και να διεγείρει το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τον τόπο προέλευσης και τα μνημεία του.

Για το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής, υιοθετήθηκε ένας νέος τύπος έκθεσης, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τις ίδιες τις αρχαιότητες, κατασκευές που θυμίζουν τα συγκεκριμένα κτήρια, από τα οποία προέρχονται αυτές αλλά και πλούσια βίντεο με εικόνες του αρχαιολογικού χώρου προέλευσης και του φυσικού τοπίου.

Σ' αυτό το πνεύμα κινείται και η δεύτερη περιοδική έκθεση με τίτλο «Δωδώνη. το μαντείο των ήχων», η οποία θα ανοίξει για το κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Δευτέρα 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. «Η έκθεση αυτή δεν έχει ούτε ένα μεγάλο εύρημα. Είναι όλα μικρά και σπουδαία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντερμαλής εξηγώντας ότι επέλεξαν να αναδείξουν τα εκθέματα όχι με περιγραφικό υπομνηματισμό αλλά με οπτικό, μέσω ενημερωτικών βιντεοπροβολών: «Είναι τεράστιο το κέρδος που μας προσφέρουν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα» επανέλαβε ο ίδιος, παρουσιάζοντας την έκθεση που επιχειρεί να επικοινωνήσει ευρύτερα το ρόλο του παλαιότερου ελληνικού μαντείου, τον τρόπο λειτουργίας, τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

Διαβάστηκε 2088 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων