Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 17:57

Ζευγάρι Αμερικανών δώρισε πίνακες στο Μουσείο Ορσέ

Ζευγάρι Αμερικανών δώρισε πίνακες στο Μουσείο Ορσέ

Ένα ζευγάρι Αμερικανών, ο Σπένσερ και η Μαρλίν Χέις, δώρισε μια εξαιρετική συλλογή με πίνακες ζωγραφικής στη Γαλλία οι οποίοι θα κοσμούν το Μουσείο Ορσέ του Παρισιού. Η συλλογή, αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει περίπου 600 έργα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. 

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε το ζευγάρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να εκφράσει τις ευχαριστίες της χώρας του και σε ειδική τελετή, το Σάββατο, τού απένειμε το παράσημο του διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής, μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Μια πρώτη δωρεά 187 έργων, αξίας 173 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει 69 έργα του ρεύματος Ναμπί (Μπονάρ, Βιγιάρ, Μορίς Ντενί),  καθώς και έργα των Οντιλόν Ρεντόν, Εντγκάρ Ντεγκά, Γκιστάβ Καγιεμπότ, Καμίλ Κορό, Αριστίντ Μαγιόλ, Αμεντέο Μοντιλιάνι, Αλμπέρ Μαρκέ... 

"Οταν η Μαρλίν και εγώ ήμασταν νέοι στην μικρή πόλη Γκέινσβιλ του Τέξας ακόμη και μια απλή επίσκεψη στη Γαλλία φάνταζε πέρα κι από τα όνειρά μας. Αλλά το 1971 κάναμε το πρώτο μας ταξίδι στο Παρίσι και από τότε άρχισε μια υπέροχη ιστορία αγάπης με τη χώρα", είπε ο 80χρονος Σπένσερ Χέις, έχοντας στο πλευρό του τη συνομήλικη γυναίκα του.

"Η γαλλική τέχνη μας ενέπνευσε και δημιουργήσαμε τη συλλογή αυτή αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε στους πίνακες του Ντεγκά, του Ρενουάρ, του Μοντιλιάνι, του Ματίς, του Βιγιάρ και ειδικότερα στη ζωγραφική καλλιτεχνών του ρεύματος Ναμπί", τόνισε.

Διαβάστηκε 1753 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 19:03

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων