Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 20:20

Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη (φωτογραφίες)

Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη (φωτογραφίες)

Η ανδρική Ιερά Μονή της Παναγίας της «Γιάτρισσας» βρίσκεται στην περιοχή της Μάνης, στον Ταΰγετο και ουσιαστικά ανήκει και στους δύο Νομούς, Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθώς κατά σύμπτωση έχει χτισθεί στα σύνορα των δύο αυτών νομών. Η νοτιοανατολική πλευρά της μονής βρίσκεται εντός της περιφέρειας της Καστάνιας Γυθείου Λακωνίας. Από εκεί ψηλά η Παναγία έχει την εποπτεία των δύο αυτών νομών και φρουρεί τους κατοίκους όλων των γύρω χωριών.

Η αρχή της ιδρύσεως της μονής χάνεται στο ανεξερεύνητο βάθος του παρελθόντος. Δεν είναι καθόλου απίθανο να πέρασε από το μέρος αυτό ο Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε», ο οποίος για αρκετό χρόνο παρέμεινε στη Μάνη. Για αιώνες η περιοχή ονομαζόταν «Καλογερικά», ενώ το 1632 μια οικογένεια της περιοχής έχτισε τα πρώτα κελιά της μονής.

Το 1972 ανακηρύχθηκε Ιερό Προσκύνημα, με την προσωνυμία «Παναγία η Γιάτρισσα» και το 1977 έγινε ανδρώα Ιερά Κοινοβιακή Μονή «Παναγία η Γιάτρισσα».

Οι πιστοί ονόμασαν το μοναστήρι «Παναγία Γιάτρισσα», γιατί έχει πολλή σχέση με τους αρρώστους. Πολλά χρόνια το επισκέπτονται άρρωστοι ή συγγενείς ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδος και καταφεύγουν στην ιερά εικόνα της Παναγίας με κάποιο τάμα. Ο ανεκτίμητος αυτός θησαυρός του μοναστηριού, η ιερά εικόνα της Παναγίας είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος. Αγιογραφημένη, επάνω σε σκληρό ξύλο από καστανιά, είναι η ωραία σκηνή της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Ολόκληρη η εικόνα είναι καλυμμένη με φύλλο από ασήμι. Έχει επενδυθεί με ασήμι ολόκληρη η μπροστινή επιφάνειά της και φαίνονται μόνο τα Πρόσωπα των Θεοπατόρων, Ιωακείμ και Άννης, του Βρέφους Μαριάμ και τριών άλλων γυναικών.

Το μοναστήρι της «Γιάτρισσας» δέχεται τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο πολλούς προσκυνητές. Ιδιαίτερα το επισκέπτονται πολλοί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, για την πανήγυρη της μονής, στο Γενέσιον της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), όπου τιμάται το Καθολικό.

Η μονή βρίσκεται στα 1.000 και πλέον μέτρα υψόμετρο. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης και απέχει 5 χλμ. από την Καστάνια.

Τηλ.: (+30) 27330 94286

πηγή: www.vimaorthodoxias.gr

Διαβάστηκε 3365 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 20:22

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων