Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 16:31

Σωκράτης Φάμελλος: Έρχεται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

«H αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ούτε για το περιβάλλον, ούτε για την υγεία, ούτε για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Σήμερα απλά συνεχίζει την πρόχειρη, αντιεπιστημονική πολιτική της», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του πριν από λίγο στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει πρόταση διεξόδου στην κοινωνία και στη ΔΕΗ. Γι' αυτό φέρνει αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος και ταυτόχρονα σχεδιάζει τη δική της συνεισφορά για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή, την αυριανή μέρα των λιγνιτικών περιοχών» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως τόνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία για τις μεταλιγνιτικές περιοχές και έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι στα επόμενα διαρθρωτικά ταμεία με τα εργαλεία χρηματοδότησης θα έχουν προτεραιότητα οι λιγνιτικές και μεταλιγνιτικές περιοχές. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει και την εθνική συνεισφορά, από τα έσοδα των δικαιωμάτων από τον εκπλειστηριασμό του CO2, και το υπουργείο σχεδιάζει τη λειτουργία Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις μεταλιγντικές περιοχές, όπως επισήμανε.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να συζητάμε για ενέργεια εάν δεν συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή και στην κοινωνία για τον ενεργειακό σχεδιασμό και έχουν ήδη κατατεθεί οι παράμετροι πάνω στις οποίες θα προχωρήσει αυτή η συζήτηση.

Διαβάστηκε 1465 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων