Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 13:09

Πόρισμα καταπέλτης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Πόρισμα καταπέλτης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Ακραίο μεν το καιρικό φαινόμενο, ακρότατη δε η ανθρώπινη αυθαιρεσία και η γραφειοκρατία. Αυτό, συνοπτικά, προκύπτει για τις αιτίες των φονικών πλημμυρών που έπληξαν τη Μάνδρα (με τραγικό απολογισμό 24 νεκρούς), βάσει του πορίσματος κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Ναι μεν οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι όντως η βροχόπτωση στον ορεινό όγκο (όρος Πατέρα) ήταν καταιγιστική, ότι αναφορικά με την πόλη της Μάνδρας είχε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων η ταυτόχρονη άφιξη των πλημμυρικών υδάτων των χειμάρρων Σούρες και Αγ. Αικατερίνης και μάλιστα στη μέγιστη παροχή τους -με τις κοίτες των ομώνυμων ρεμάτων να έχουν επιχωματωθεί, έως και... χαθεί κάτω από τον οικιστικό ιστό- αλλά, παράλληλα, με την έκθεσή τους αναδεικνύουν τις ευθύνες των δημόσιων υπηρεσιών, τόσο ως προς τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων όσο και ως προς... το μπάζωμα ενός εκ των δύο ρεμάτων, με το αυθαίρετο δημοτικό αμαξοστάσιο Μάνδρας!

Τα συμπεράσματα των επιθεωρητών είναι ιδιαίτερα σκληρά για το Δασαρχείο Αιγάλεω, ως προς την υλοποίηση του έργου της εκτροπής της Αγ. Αικατερίνης. Καταλογίζουν στις δασικές υπηρεσίες «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας» καθώς και «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου», το οποίο, κατά την άποψη των επιθεωρητών, ήταν άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και «θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου όπως αυτό που συνέβη τη 15η Νοέμβρη».

«Οι κατασκευές και τα κτίσματα εμπόδισαν την ροή των πλημμυρικών υδάτων. Κατασκευές, είτε αυθαίρετες  όπως το αμαξοστάσιο του δήμου, είτε παράτυπες όπως τα δύο βιοτεχνικά κτίρια που υπάρχουν μέσα στο ρέμα που απέκρυψαν την ύπαρξη ρέματος και πήραν άδεια», εξήγησε η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας το ενδιάμεσο πόρισμα για τις πλημμύρες της Μάνδρας.

«Το 2003 έγινε επέκταση του σχεδίου πόλεως μέσα στο ρέμα και η περιοχή ονομάστηκε Αγία Αικατερίνη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν με την ολοκλήρωση του τελικού πορίσματος και θα είναι ονομαστικές».

Ανέφερε επίσης ότι «θα έπρεπε να είχαν γίνει έργα υδρονομίας στο όρος Πατέρα» καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα. «Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καταστροφή αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία κόλλησαν. Προβλήματα παρουσιάστηκαν όπως είπε στη δημοπράτηση των εργασιών, στις απαλλοτριώσεις και πόσο χρόνο πήραν αυτά. Οι μελέτες αυτές είχαν ξεκινήσει από παλιά. Το έργο ήταν έτοιμο αλλά εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών και όχι επί της ουσίας θεμάτων εμπόδισαν την υλοποίηση του έργου. Τελικά η συναίνεση του δασαρχείου Αιγάλεω έδωσε τη δυνατότητα επίσπευσης των έργων αλλά αυτό έγινε μετά.», κατέληξε.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωσή της στις 17 Νοεμβρίου 2017, διέψευδε κατηγορηματικά τη συστηματική αναπαραγωγή ψευδών ανακριβών ειδήσεων από ορισμένα εκδοτικά κέντρα (ιστοσελίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς) σχετικά με δήθεν αδράνεια της Περιφέρειας για τη μελέτη σχετικά με το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης.

«Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας όπως συνειδητά παραπληροφορούν ορισμένοι. Έχει δεσμεύσει 12 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της, εγκρίνει τη μελέτη από το 2014, την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει από αυτό το... 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία! Η υπόθεση αποτελεί τη συμπύκνωση όλων των χρόνιων δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης που λειτουργούν ως τροχοπέδη και διαιωνίζουν την αναποτελεσματικότητα, ειδικά σε κρίσιμα έργα όπως το συγκεκριμένο. Αυτή ακριβώς ήταν και η αιτία κατάθεσης από την Περιφερειάρχη της αναφοράς της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου: να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας» τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Διαβάστηκε 1694 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 13:33

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων