Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 16:16

«Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες» από τις φυλακές Αιγίνης σε έκθεση από τις 13 έως τις 21 Ιανουαρίου

«Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες» από τις φυλακές Αιγίνης σε έκθεση από τις 13 έως τις 21 Ιανουαρίου

Την έκθεση «Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες» με αντικείμενα κρατουμένων των Φυλακών Αιγίνης φιλοξενεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας από τις 13 ως τις 21 Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ).
Τα περισότερα από τα αντικείμενα που παρουσιάζονται διαφύλαξαν κάτοικοι του νησιού και τα παραχώρησαν για τις ανάγκες της έκθεσης. Οργανώθηκε με βάση τις δικές τους αναμνήσεις, τα βιώματα και τις διηγήσεις που έχουν ακούσει, αφού η μακρά παρουσία και λειτουργία των φυλακών στην πόλη της Αίγινας (λειτούργησαν από το 1880 έως το 1985 και σε πλήρη αντίθεση με τον αρχικό σκοπό ύπαρξης της «λαμπράς οικοδομής» του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου) έγινε μέρος της καθημερινότητας των Αιγινητών κι άφησε ίχνη στη ζωή του νησιού.
Τα αντικείμενα έχουν κατασκευάσει παλιοί κρατούμενοι των Φυλακών της Αίγινας. Φιλοτεχνημένα με μέσα πενιχρά και με συμβολικές παραστάσεις μέσα σε μια ιδιαίτερη συνθήκη ζωής και ανεξάρτητα από το αισθητικό αποτέλεσμα, τα χειροτεχνήματα των εγκλείστων κρύβουν ώρες δουλειάς, αξίες, εφευρετικότητα και φαντασία. Κρύβουν την ανάγκη να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας ανάμεσα στις μικροκοινωνίες των εγκλείστων και στους «έξω». Κάποια από τα αντικείμενα που παρουσιάζονται είναι «δάνειο» από το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη.
Την έκθεση συμπληρώνουν αποσπάσματα βιβλίων που αναφέρονται στις Φυλακές της Αίγινας, καθώς και διηγήσεις κρατουμένων και συγγενικών τους προσώπων. Εξάλλου, είναι μια πρόσκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον υλικού σχετικά με την κτιριακή ιστορία του  Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου/Φυλακών Αίγινας. Εκφράζει την επιθυμία για μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των κατοίκων της Αίγινας και δημόσιων φορέων για την ανάδειξη και αποκατάσταση του εμβληματικού αυτού κτιρίου, επισημαίνει η επιμελήτρια Ελίκα Βλαχάκη.

Διαβάστηκε 2787 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων