Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 14:29

Δράσεις για ξεχωριστά παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Ιωάννη Ρέντη

Δράσεις για ξεχωριστά παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Ιωάννη Ρέντη

Ξεχωριστές δράσεις για ξεχωριστά παιδιά, φιλοξενεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Ιωάννη Ρέντη σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησης παιδιών ηλικίας 11 έως 16 ετών, που παρουσιάζουν διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ).
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Κυριαζή βιβλιοθηκονόμος και μία εκ των επιμελητριών των δράσεων, «είναι η πρώτη φορά που η βιβλιοθήκη μας διοργανώνει αυτές τις δράσεις και ευχόμαστε να πετύχει αν και γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους θέματα είναι ταμπού για την ελληνική κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά.
Η διαγνωστική κατηγορία ΔΑΔ, (PDD στα αγγλικά) αναφέρεται σε μια ομάδα πέντε διαταραχών που χαρακτηρίζονται από καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των πολύπλοκων βασικών λειτουργιών, όπως είναι η κοινωνικοποίηση και η επικοινωνία. Οι γονείς μπορεί να παρατηρούν συμπτώματα ΔΑΔ ήδη από το νηπιακό στάδιο και, συνήθως, η εμφάνιση αρχίζει πριν από τα τρία έτη. Η ΔΑΔ από μόνη της δεν επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής, ενώ ο όρος εισήχθη από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) το 1980.
Στόχος του προγράμματος «Απογευματινά ραντεβού με τους φίλους μου-δράσεις κοινωνικοποίησης» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγ. Ιωάννη Ρέντη, είναι η δημιουργία μιας ομάδας όπου τα παιδιά βιώνοντας την εμπειρία της δημιουργικής συνεργασίας, θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν σε ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον, να αναπτύξουν το αίσθημα της συλλογικότητας και να καλλιεργήσουν το πνεύμα της φιλίας μέσα από δραστηριότητες, εντός κι εκτός του χώρου της βιβλιοθήκης.
Πιο συγκεκριμένα, οι διάφορες δημιουργικές δράσεις και το περιεχόμενό τους θα διαμορφώνεται ξεχωριστά σε κάθε συνάντηση, καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται: ανάγνωση βιβλίων με διαδραστικό τρόπο, κινητικά παιχνίδια εμψύχωσης, εικαστικές δημιουργίες (χειροτεχνία, ζωγραφική κ.λπ.), παιχνίδια με μουσική, προβολές ταινιών (εντός κι εκτός του χώρου της βιβλιοθήκης), επισκέψεις σε πολιτιστικούς κι αθλητικούς χώρους, ενώ θα υπάρχει συνεργασία και με άλλους φορείς του δήμου (π.χ. Ωδείο).
«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει από νωρίς, αν και το γκρουπάκι μας θέλουμε να είναι μικρό για να υπάρχει αυτή η αίσθηση της “ομάδας”», σημειώνει η κ. Κυριαζή.
Η ιδέα, όπως αναφέρει η ίδια, ξεκίνησε από την Ειρήνη Συνανίδου, παιδαγωγό και μητέρα παιδιού με ΔΑΔ, η οποία έχει αναλάβει και εκείνη την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση προγράμματος.
«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους δράσεις, όπως επίσης πιστεύω ότι και άλλες βιβλιοθήκες θα μπορούσαν να εντάξουν ανάλογες πρωτοβουλίες στο πρόγραμμά τους. Ωστόσο», τονίζει η κ. Κυριαζή, «θα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος εμψυχωτής όπου με τις γνώσεις και την εμπειρία του, θα τις προωθήσει όσο καλύτερα γίνεται».
Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιούνται την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, από τις 6.00 το απόγευμα έως και τις 7:30 το απόγευμα. Η παρουσία γονέα ή συνοδού κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του προγράμματος είναι απαραίτητη, ενώ αυτή την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 6.00 το απόγευμα, θα προηγηθεί συνάντηση μόνο με τους γονείς που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο πρόγραμμα.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, όμως λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετοχών (8-10 παιδιά), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τη συμμετοχή απαιτείται προεγγραφή: https://goo.gl/forms/SnoJHwYHcq9h5h7k2, ενώ το κοινό μπορεί να επικοινωνεί καθημερινά (13:30-20:00) στο τηλέφωνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγ. Ι. Ρέντη (Μπιχάκη 15): 2104838374.

Διαβάστηκε 1359 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων