Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 13:48

Γιατρός εναντίον μηχανής: Σημειώσατε «1» στις διαγνώσεις

Γιατρός εναντίον μηχανής: Σημειώσατε «1» στις διαγνώσεις

Οι μηχανές παίζουν ωραίο σκάκι (καλύτερο και από τους ανθρώπους) ή γράφουν ωραία μουσική, πόσο καλά όμως μπορούν να κάνουν τους γιατρούς; Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, χάρη στην ολοένα πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη των ιατρικών εφαρμογών τους, βελτιώνονται σταδιακά στις αυτόματες ιατρικές διαγνώσεις, όχι όμως ακόμη σε βαθμό που να ξεπερνούν τους γιατρούς.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία συνέκρινε την απόδοση 234 γιατρών με εκείνη 23 προγραμμάτων λογισμικού και εφαρμογών (apps). Η σύγκριση στην ακρίβεια των διαγνώσεων έγινε σε 45 κλινικές περιπτώσεις, που αφορούσαν τόσο συνηθισμένες, όσο και σπάνιες ασθένειες, είτε σοβαρές, είτε ελαφριές. Πρόκειται για την πρώτη άμεση σύγκριση των διαγνωστικών ικανοτήτων επαγγελματιών ανθρώπων και μηχανών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ατέεβ Μεχρότρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", διαπίστωσαν ότι οι γιατροί κάνουν υπερδιπλάσιες σωστές διαγνώσεις σε σχέση με τις μηχανές και τους αλγόριθμούς τους

Διαβάστηκε 1249 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 14:23

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων