Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 15:19

Αντίδραση φαρμακοποιών στην πιστοποίηση για τα αναλώσιμα υλικά

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί με την «πιστοποίηση» των φαρμακείων για να μπορούν να διαθέτουν αναλώσιμα υλικά και κάνουν λόγο για «αιφνιδιαστική, παράλογη και ανεφάρμοστη απαίτηση».

«Είναι αδιανόητο λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ να φέρνει προς "διαβούλευση" σχέδιο σύμβασης το οποίο, πέραν των άλλων, υποχρεώνει τα φαρμακεία σε πιστοποίηση για τα αναλώσιμα υλικά, όταν την ίδια ώρα η πολιτεία θεωρεί τους χώρους των φαρμακείων ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τα φάρμακα» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος .

Θεωρεί ότι «η απαίτηση αυτή είναι εκτός πραγματικότητας και ανεφάρμοστη», καθώς όπως αναφέρει ο φορέας πιστοποίησης, δηλαδή το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία, διαθέτει «μόλις... 13 επιθεωρητές για τα 11.000 φαρμακεία. Δηλαδή η πιστοποίηση των φαρμακείων θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια περίπου», εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη πιστοποίησης, όπου υπάρχει, είναι προαιρετική και η μη ύπαρξή της δεν αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα χορήγησης οποιουδήποτε προϊόντος. Εκτιμούν ότι «ο κίνδυνος να πληρώνουν από την τσέπη τους από την 1η Ιανουάριου τα αναλώσιμα υλικά για τον σακχαρώδη διαβήτη, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι ορατός», καθώς «ουσιαστικά απαγορεύει την επί πιστώσει χορήγηση των αναλωσίμων υλικών».

Διαβάστηκε 1918 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων