Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 14:03

Τηλεφωνικές συνομιλίες Βλ. Πούτιν για τον South Stream

Τηλεφωνικές συνομιλίες Βλ. Πούτιν για τον South Stream

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον Πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς σχετικά με την ενεργειακή συνεργασία των χωρών τους με τη Ρωσία «υπό το φως της διακοπής της υλοποίησης του αγωγού South Stream» είχε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου συζητήθηκαν «επίκαιρα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας, καθώς και οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα».

Οι κ.κ. Νίκολιτς και Όρμπαν χαρακτήρισαν τα προηγούμενα 24ωρα ως αρνητική εξέλιξη την προοπτική οριστικής διακοπής του σχεδίου κατασκευής του South Stream και είχαν εκφράσει την επιθυμία απευθείας συνομιλίας με τον Β.Πούτιν για το θέμα. Όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Όρμπαν επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, λέγοντας ότι «οι Βρυξέλλες εργάστηκαν ακούραστα για την αποτυχία του σχεδίου» και είπε ότι η χώρα του «έχει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν» και αναζητεί εναλλακτικές διαδρομές ώστε να προμηθεύεται φυσικό αέριο «παρακάμπτοντας την Ουκρανία». Ο πρόεδρος Νίκολιτς χαρακτήρισε «απώλεια» για τη Σερβία τη διακοπή του South Stream, ενώ ο πρέσβης του στη Μόσχα Σλάβενκο Τέρζιτς περιέγραψε το σχέδιο ως «εθνικής σημασίας, που πρέπει να καταστεί εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Σερβίας, αλλά και όλης της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης». Κατά τον κ. Τέρζιτς είναι απαραίτητο «άλλη μια φορά να καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν διαπραγματεύσεις ΕΕ και Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού» και προπαντός για τη διέλευσή του μέσω Σερβίας.

Διαβάστηκε 1236 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων