Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 17:05

ΕΣΕΕ: «Κόκκινες ζώνες» κλειστών καταστημάτων σε περιοχές μικροαστικών στρωμάτων

ΕΣΕΕ: «Κόκκινες ζώνες» κλειστών καταστημάτων σε περιοχές μικροαστικών στρωμάτων

Η κατάρρευση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται καθώς παρατηρούνται «κόκκινες ζώνες» κλειστών καταστημάτων σε περιοχές μικροαστικών και εργατικών στρωμάτων και τάσεις σταθεροποίησης σε περιοχές μεσοαστικών και αστικών στρωμάτων. Αυτό αποτυπώνεται στην καταγραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κλειστών καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα του Πειραιά, της Καλλιθέας, της Νέας Ιωνίας, όπου τα «λουκέτα» αγγίζουν μεγάλα ποσοστά, σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η πλειοψηφία των ίδιων εμπόρων αποτελεί τμήμα των μικρομεσαίων στρωμάτων με αποτέλεσμα να βιώνουν εις διπλούν (ως καταναλωτές και ως έμποροι που εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από καταναλωτές) τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το βάρος της επιβίωσης. Ταξική διάσταση των εμπορικών κέντρων.

Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις επιβεβαιώνεται η τάση συγκέντρωσης των ενεργών επιχειρήσεων στους μεγάλους κεντρικούς δρόμους και στον στενό πυρήνα του εμπορικού κέντρου, με την επακόλουθη ερήμωση των παραδρομών και των σχετικά απομακρυσμένων οδών ενώ η συγκεκριμένη τάση συνδέεται με την πτώση των ενοικίων σε αρκετές περιπτώσεις στα πλέον κεντρικά σημεία των εμπορικών περιοχών.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι τα λουκέτα ακολουθούν και αυτά χωρικά πρότυπα σχηματίζοντας «πιάτσες» κλειστών καταστημάτων εντός των εμπορικών κέντρων.

Διαβάστηκε 1537 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων