Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 11:22

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στο Χόλιγουντ & κέρδισε Όσκαρ!!!

Το σενάριο που έχει γράψει η ζωή για κάθε άνθρωπο επιφυλάσσει πολλά απρόοπτα, εξελίξεις που μπορεί ποτέ κανείς να μην έχει φανταστεί. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση του George Miller. Από γιατρός στην Αυστραλία βρέθηκε να είναι παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης στο Χόλιγουντ. Οι δουλειές μέσα από τις οποίες τον γνώρισε το ευρύ κοινό, ήταν κυρίως η τριλογία του “Mad Max” (1979, 1981, 1985), το βραβευμένο με Όσκαρ animation “Happy Feet” και οι ταινίες με τις περιπέτειες του “Babe”.

Ο  Γιώργος Μηλιώτης γεννήθηκε το 1945 στο Brisbane του Queensland της Αυστραλίας. Οι γονείς του ήταν Έλληνες μετανάστες, με τον πατέρα του Δημήτρη Καστρίσιο Μηλιώτη να είναι από τα Κύθηρα και τη μητέρα του Άντζελα Μπάλσον να είναι ελληνικής καταγωγής από την Ανατολία. Ο Γιώργος Μηλιώτης ήταν ένας εκ των τεσσάρων γιων της οικογένειας Μηλιώτη, ο οποίος μαζί με το δίδυμο αδελφό του John, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας. Και ενώ βρισκόταν στο τελευταίο έτος των σπουδών του στην ιατρική, από κοινού  με το μικρότερο αδελφό του Κρις, έφτιαξαν μία μονόλεπτη μικρού μήκους ταινία με την οποία κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο σε ένα μαθητικό διαγωνισμό. Και κάπως ξεκινάει να χτίζεται το όνομα που το κοινό της έβδομης τέχνης γνωρίζει πλέον σαν “George Miller”.

Το 1971 παρακολουθούσε μαθήματα σε ένα κινηματογραφικό εργαστήρι της Μελβούρνης, όπου γνώρισε τον κινηματογραφιστή Byron Kennedy, με τον οποίο έγιναν πολύ καλοί φίλοι και συνεργάτες. Το 1972, ο George Miller μοίραζε την καθημερινότητά του ανάμεσα στο  νοσοκομείο όπου δούλευε και στις πρώτες μικρού μήκους ταινίες με τις οποίες πειραματιζόταν.

Και από τους απλούς πειραματισμούς πέρασε στις επαγγελματικές δουλειές με πρώτη το “Mad Max”  (1979), στο οποίο υπέγραφε το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Τα  γυρίσματα έγιναν στην Αυστραλία με πρωταγωνιστή τον τότε άγνωστο Μελ Γκίμπσον. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν άλλες δύο ταινίες με τις περιπέτειες του Mad Max Rockatansky. Ακολούθησε το σενάριο για το «Babe» (Όσκαρ στην κατηγορία “Καλύτερα Οπτικά Εφέ”), ενώ στα σίκουελ είχε αναλάβει και τη σκηνοθεσία. Επίσης, στις δουλειές του περιλαμβάνεται και η σκηνοθεσία της ταινίας «The Witches of Eastwick», με τον Τζακ Νίκολσον, τη Σούζαν Σάραντον, την Σερ και τη Μισέλ Φάιφερ.

Έπειτα από τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, το 2007 οι πιγκουίνοι από την Ανταρκτική της ταινίας «Happy Feet» του χάρισαν το πολυπόθητο αγαλματίδιο στην κατηγορία καλύτερης animation ταινίας. Πρόσφατες δουλειές του ήταν το «Happy Feet 2» (2011), αλλά και η τέταρτη -και πολυαναμενόμενη- συνέχεια του «Mad Max- Fury Road” που αναμένεται στις αίθουσες στις 14 Μαΐου του 2015, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χάρντι και Σαρλίζ Θερόν .

 

πηγή:www.ellines.com

Διαβάστηκε 1593 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 12:33

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων