Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 17:02

Εγκρίθηκαν έργα 17,5 εκατ. ευρώ για το 2017-"φτωχό" χαρακτηρίζει το πρόγραμμα η αντιπολίτευση

Οι εξελίξεις στα θέματα που αφορούν το σταθμό Βενιζέλου του μετρό και την πρώτη προβλήτα του λιμανιού απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ενημέρωσε το Σώμα για τα συγκεκριμένα ζητήματα, μετά τις επαφές που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας "καλά νέα" για το μετρό και "άσχημα νέα" για την πρώτη προβλήτα του λιμανιού.

"Για το μετρό υπάρχει απόλυτη αρμονία στην κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου και στη διάσωση των αρχαιοτήτων. Τελικά θα απομακρυνθεί μόνο ένα 10% των αρχαιοτήτων", είπε ο κ.Μπουτάρης, προσθέτοντας πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα δοθεί η τελική έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να "πέσει η πλάκα και να αποδοθεί η Εγνατία στην κυκλοφορία. Φεύγουν οι λαμαρίνες".

Σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη δικαιώνεται η θέση της δημοτικής αρχής διότι "διασώζονται τα αρχαία σε εξαιρετικά καλό βαθμό και τόσο η αρχαιολογική υπηρεσία όσο και η πόλη είναι ευχαριστημένη".

Για την πρώτη προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης ο κ.Μπουτάρης είπε πως σε συνάντηση με συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκε πως τα 'κομμάτια' που θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση σε ιδιώτη θα αποδοθούν τελικά στον ΟΛΘ ΑΕ και όχι στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

"Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Οι σύμβουλοι ΤΑΙΠΕΔ είναι ανώτεροι από τον Τσίπρα; Διότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στα εγκαίνια της Διεθνούς 'Εκθέσεως ότι περιέρχεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης η πρώτη προβλήτα. Και είχαμε κάνει συμφωνίες ότι τα ακίνητα που αποφέρουν χρηματικά έσοδα στον ΟΛΘ να τα κρατήσουν", είπε ο δήμαρχος.

"Αυτό δεν είναι ψέμα, είναι κοροϊδιλίκι. 'Ολη η Θεσσαλονίκη το ίδιο με μένα κατάλαβε, όταν ο πρωθυπουργός είπε πως αποδίδεται στους κατοίκους της πόλης", υπογράμμισε ο κ.Μπουτάρης, προσθέτοντας πως "εδώ ανοίγουμε μια πληγή που δεν θα κλείσει εύκολα".

Μάλιστα, ζήτησε από τους βουλευτές της Α' και Β' Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση στο ζήτημα. "Κοινός παρονομαστής όλων ότι παραμελείται η Θεσσαλονίκη. Πού είναι οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης; Το θέμα δεν αφορά μόνο τον Δήμο. Πού είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται; Είναι τελείως απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά", συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Αντιπαράθεση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Κεντρικού Δήμου για το 2017

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης τα έργα ύψους 17,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2017, με τη διοίκηση να κάνει λόγο πως θα είναι μια χρονιά συντηρήσεων κτιρίων, σχολείων, δημοσίου χώρου, αστικού εξοπλισμού και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για "φτωχό" πρόγραμμα.

"Το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Τη συντήρηση και το πράσινο που ήταν ξεχασμένα. Αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο και θα έχουμε και ένα μέρος του συνολικού προϋπολογισμού για τεχνικά έργα", σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών 'Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ανέλυσε στους δημοτικούς συμβούλους τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Ξεχωρίζει το κονδύλι μισού εκατ. ευρώ για τη συντήρηση μεγάλων αναπλάσεων στην πόλη, όπως η Νέα Παραλία και η Πλατεία Χρηματιστηρίου, η αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου και η μελέτη για το αποτεφρωτήριο.

Για το "πιο φτωχό και στεγνό τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών" έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, προσθέτοντας πως το έργο της διοίκησης για το 2017 θα είναι "μηδενικό, με υπογραφή Μπουτάρη. Ας συμβιβαστούν οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι θα το εισπράξουν".

"'Εχουμε μια διοίκηση που βάζει την πόλη σε συντήρηση. Εάν σας ψήφισε ο κόσμος για να κάνετε μικροσυντηρήσεις, τότε λυπάμαι. Δεν υπάρχει ούτε ένα έργο πνοής και το αποτεφρωτήριο που το φέρνετε σε μελέτη το ακούμε πέντε χρόνια", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καλαφάτης.

Στα σχόλια του Σταύρου Καλαφάτη απάντησε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης: "Ο κ.Καλαφάτης μπερδεύει την έννοια της συντήρησης ενός κτιρίου με τη συντηρητική αντίληψη που υπάρχει στην παράταξη του. Είπε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι απογοητευτικό. Εσείς είστε τραγικά απογοητευμένοι γιατί είστε αντιπολίτευση και όχι διοίκηση".

Η Ρία Καλφακάκου επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη" εξέφρασε τη διαφωνία για το γεγονός ότι δεν συμμετέχει η αντιπολίτευση στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος.

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την "Λαϊκή Συσπείρωση" στάθηκε στα "πολλά χρήματα που δίνονται για μελέτες", ενώ η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις "Γειτονιές σε Δράση" σχολίασε τοποθετήσεις μελών της διοίκησης πως έργα δεν μπορούν να γίνουν στην πόλη χωρίς δάνειο.

Διαβάστηκε 1208 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 17:06

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων