Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 19:11

ΑΠΘ: Ελπιδοφόρο τεστ σάλιου για την πρώιμη διάγνωση Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

ΑΠΘ: Ελπιδοφόρο τεστ σάλιου για την πρώιμη διάγνωση Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Με ένα τεστ σάλιου στοχεύει στην πρώιμη διάγνωση των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, από το στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής, το καινοτόμο πρόγραμμα ΙΝΑ (Ιnnovative Neuro-biological Assesment), στο οποίο συνεργάζονται επιστήμονες από τα τμήματα Ιατρικής, Χημείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα κατατέθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από την Innovative Medicines Initiative 2 (Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων 2). Για τα νέα διαγνωστικά «εργαλεία» που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ΙΝΑ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή την παρουσίασή του στο 9ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών.

«Με το τεστ αυτό θα μπορούμε να έχουμε πρώιμη διάγνωση αυτών των νόσων από το στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής, δηλαδή, από το στάδιο που ο άνθρωπος αρχίζει να ξεχνάει, θα ξέρουμε αν θα πάθει Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Ανεξάρτητα από το αν θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη συλλογή δειγμάτων σάλιου, τα οποία δίνονται προς εξέταση σε βιοχημικούς», εξήγησε η κ. Τσολάκη.

Διαβάστηκε 1407 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων