Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 18:42

Τα skinny jeans βλάπτουν την υγεία

Προβλήματα στους μυς και στα νεύρα των ποδιών μπορούν να προκαλέσουν τα πολύ στενά παντελόνια, γνωστά και ως skinny jeans, με τους επιστήμονες να συνιστούν στους λάτρεις τους να αποφεύγουν να τα φορούν καθημερινά, ώστε να προστατευθούν από τους κινδύνους που επιφυλάσσουν για την υγεία τους. Αφορμή για την προειδοποίηση αυτή αποτέλεσε η περίπτωση μιας 35χρονης γυναίκας από την Αυστραλία, η οποία βίωσε μία τεράστια ιατρική περιπέτεια λόγω του αγαπημένου ρούχου της, το οποίο την οδήγησε στα επείγοντα.

Διόγκωση κνημών

Οπως περιγράφουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», οι κνήμες της 35χρονης διογκώθηκαν σε υπερβολικό βαθμό. Η νεαρή γυναίκα, όπως αναφέρει το BBC, είχε περάσει πολλές ώρες κάνοντας βαθιά καθίσματα, καθώς άδειαζε ντουλάπια για τις ανάγκες μιας μετακόμισης. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε αρχίσει να αισθάνεται ότι το παντελόνι γινόταν όλο και πιο σφικτό και άβολο», αναφέρει το ιατρική έκθεση. Μέχρι το απόγευμα τα πόδια της γυναίκας είχαν μουδιάσει και δυσκολευόταν να περπατήσει. Λίγο αργότερα η νεαρή Αυστραλή σκόνταψε και έπεσε στο πάτωμα, αδυνατώντας να σηκωθεί, με αποτέλεσμα να παραμείνει εκεί για αρκετές ώρες μέχρι να την εντοπίσει κάποιος.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η γυναίκα εμφάνισε μία πάθηση που φέρει το όνομα «σύνδρομο διαμερίσματος κνήμης», το οποίο δεν οφείλεται στα skinny jeans, αλλά επιδεινώθηκε από την πίεση που ασκεί το παντελόνι στα πόδια. Το συγκεκριμένο σύνδρομο αποτελεί μία επώδυνη και δυνητικά σοβαρή πάθηση, που προκαλείται από αιμορραγία ή οίδημα στο εσωτερικό μιας κλειστής δέσμης μυών, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, στις κνήμες. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Royal Adelaide χωρίς να μπορεί να κουνήσει τους αστραγάλους ή τα δάκτυλά της και έχοντας χάσει την αίσθηση των κάτων άκρων της, παρά την καλή κυκλοφορία του αίματος. Οι μύες και τα νεύρα των ποδιών της είχαν αρχίσει να καταστρέφονται, αφού η πίεση από το παντελόνι αυξανόταν εξαιτίας του πρηξίματος. Οι θεράποντες ιατροί αναγκάσθηκαν να αφαιρέσουν χειρουργικά το παντελόνι, το οποίο δεν έβγαινε όσο και να το τραβούσαν. Η 35χρονη παρέμεινε στο νοσοκομείο για τέσσερις μέρες, κατά τις οποίες της χορηγήθηκε ορός, μέχρι να κατορθώσει να περπατήσει ξανά χωρίς βοήθεια.

Και ανδρικά προβλήματα

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα ασθένειας που έχει καταγραφεί σχετικά με τα skinny jeans. Στο παρελθόν τα πολύ στενά παντελόνια είχαν συνδεθεί και με άλλες παθήσεις που προκαλούν απώλεια της αίσθησης στα άκρα λόγω της πίεσης των νεύρων. Επίσης, οι άντρες θαυμαστές των διάσημων παντελονιών θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η πίεση στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας. Αν και ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος για όσους τα φορούν ανά διαστήματα, τα skinny jeans μπορούν πραγματικά να βλάψουν σοβαρά την υγεία.

Ανάμεσα στους εχθρούς του μοδάτου ρούχου βρίσκεται και το ISIS, το οποίο επέβαλε δέκα ημέρες φυλάκιση σε άνδρα που προχώρησε στη λανθασμένη αυτή στυλιστική επιλογή. Η υγεία έχει υπάρξει «θύμα» της μόδας καθ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Αρκεί κανείς να ανακαλέσει στη μνήμη του τους βικτωριανούς κορσέδες ή τους πρώτους στηθόδεσμους. Αρνητικές επιπτώσεις για το ανθρώπινο σώμα μπορούν να έχουν και τα ψηλά παπούτσια που έχουν κατηγορηθεί για βλάβες στους μυς των ποδιών.

Διαβάστηκε 1873 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων