Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 09:37

Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθά στο να «φρενάρει» το Αλτσχάιμερ

Η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί, καθώς επίσης στη μαύρη σοκολάτα και σε άλλες τροφές, φαίνεται να επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεϊνης που παίζει-ρόλο κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ρεσβερατρόλη, όπως έδειξαν πειράματα σε εθελοντές, σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, συνεπώς μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί ως ένα πρόσθετο «όπλο» εναντίον της μέχρι σήμερα ανίατης νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σκοτ Τέρνερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν επί ένα έτος 119 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο: η μία ομάδα έπαιρνε ένα γραμμάριο καθαρής συνθετικής ρεσβερατρόλης σε μορφή χαπιού δύο φορές ημερησίως (μια ποσότητα ισοδύναμη με όση περιέχεται σε 1.000 μπουκάλια κόκκινο κρασί τη μέρα!), ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε ψευδο-φάρμακο (πλασέμπο).

Διαβάστηκε 3643 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων